дома » Блог » Зошто се исмејуваме со иселениците во дијаспората? (видео)

Зошто се исмејуваме со иселениците во дијаспората? (видео)

Исто исмејување но сега во видео форма беше објавено и на kajgana.com  каде каде корисникот Youtube stefan037 направил еден вид пародија во која се измејува на девојчето.

 

Девојчето кое го направило видеото се вика Ивана и најверојатно е родена во Канада па македонскиот јазик морала да го научи во дијаспората. Па затоа ние би ја пофалиле ,а не би ја критикувале за тоа што се потрудила да го направи. Во видеото Ивана покажува пасоши и картици за здравствено осигурување кое мора да се напомене во Канада е сосема бесплатно.!!

 

Потсмејвања има секогаш на сметка на нашите иселеници од дијаспората но да не заборавиме дека пред извесно време весникот „Нова Македонија“ имаше статија насловена „Секоја држава храни по еден македонски град“  во која се вели дека :„Дебар живее со американските долари, Виница работи во Италија, битолскиот Широк сокак налето се нарекува Австралија опен, а Куманово се наполни со Авганистанци. Позната е преспанската врска со Индијана, САД, или тетовската со Детроит. Албанците од полошкиот крај живеат од парите на роднините во Германија, Швајцарија и во Австрија. Понова гастарбајтерска приказна е заминувањето на жителите од источна Македонија во Италија“.

Додека нашинци кои се на привремена работа во Канада може да се каже дека ги има од сите краеви на Македонија , но најповќе Скопјани и битолчани, па затоа ако престане финансиската поддршка од Канада еден од овие градови може и да остане „гладен“.